top of page

Manuel Garcia (1805-1906)

Vanha stroboskopi 1960 luvulta, 

Courtesy of F. Šram. 

Tie Manuel Garcian peilistä!
 

Manuel García (1805–1906) oli muusikko, baritoni laulaja ja lauluopettaja. Häntä pidetään laryngoskopian keksijänä. Garcían ansioista on ollut mahdollista tutkia äänihuulet ja nähdän muut kurkunpään rakenteet peilin avulla. Tämä onnistui 1855 tekemään larygoscopian hammaslääkäri ystävän peilillä. Garcia keksi että laittamalla peilin kielentyven taakse voi nähdä kurkunpään rakenteet äänihuulet. Sen jälkeen, kurkunpään visualisointiin keksittiin uusia menetelmä joilla voi nähdä äänihuulten värähtelyt ja rakenteet. Ensimmäinen stroboskoopin esitteli Oertel vuonna 1895.

 

 

Äänihuulet värähtelevät noin 100 kertaa sekunnissa (100 Hz) miehillä ja 200 kertaa sekunnissa naisilla. Mitä nopeampi värähtely, sen korkeampi ääni. Sopraanoilla ja tenoreilla äänihuulet voivat värähdellä ylättävän nopeasti jopa 600-1800 kertaa sekunnissa. Äänihuulten värähtely ei voi silmin nähdä, joten strobokoppia ja high speed -kameraa käytetetään värähtelyn tutkimukseen.

 

 

 

 

Stroboskoopissa kirkas valo välkyy aavistuksen äänihuulivärähtelyä pienemmällä taajuudella. Näin voi saada visuaalinen vaikutelman äänihuulten hitaasta värähtelystä. Toinen tapaa nähdä äänihuulten värähtely on high speed -kamera joka ottaa noin 1000-2000 kuvaa sekunnissa. Tällä tekniikalla on mahdollista nähdä todellinen värähtely äänihuulissa kun video toistetaan hitaammalla nopeudella.

 

 

Ääihuulten värähtely strobovalolla

bottom of page